Як вирощувати та доглядати огірки

Якщо рослину посадити в правильному місці, то вирощувати огірки буде легко

Огірок – дуже вологолюбна, теплолюбна і світлолюбна рослина.

Підготовка ділянки для вирощування огірків

grunt_dlya_ogirkiv

Для вирощування огірків вибирайте сонячні ділянки, які є захищеними від вітру і перетягів, і від обіднього сонця.

Огірки добре ростуть на легких, поживних, некислий грунтах (РН 6 -7). Глядку готують за здалегідь восени або раньою весною. Восени грунт перекопують і збагачують органічними добривами (перепрілий гній, 10 л на 1 м2), перекопуючи весною, додають мінеральні добрива ( за 3 тижні до висаджування розсади чи посіву насіння огірків) 30 г на 1 м2 і розрівнюють.

collage_nacinnya_i_rozsada_ogirkiv

Як висаджувати огірки

Якщо ви вирощуєте розсаду огірків, то висаджуйте її в кінці травня або на початку червня несильно незаглиблюючи. Для того, щоб посіяти насіння огірків на підготовлену грядку потрібно зробити лункуна глибину 2-3 см і посадити по 3 насінини в кожну лунку, загорнути і накрити пляшкою. Висаджуйте огірки на відстанні 20- 30 см, а між рядами – 1м

Як посіяти огірки на розсаду? Як доглядати за розсадою огірків? Як висаджувати розсаду огірків у відкритий грунт? Відповіді на ці запитання ви знайдете у статті “Посів насіння на розсаду”.

Чим підживляти огірки

Якщо ви вирощуєте огірки на заздалегідь підготовлену грядку то підживляти огірки потрібно в же в період плодоношення, якщо ж ні, то їх можна підживити розчином коров’яку або курячого посліду з додаванням деревного попелу.

Ознакою браку добрив є жовті листя, огірки скидають усі зав’язі, плоди огірка деформуються (грушоподібна форма – брак калію, звужений і загнутий кінчик – брак азоту). Криві, дугоподібні огірки можуть вирости в результаті перехресного запилення різних гібридів або причина може бути в нерегулярних поливах ( то перелив, то недолив).

Щоб врожай був багатий, дотримуйтесь щорічної сівозміни та сумісництва на грядці.

visadzhuvannya_rozsadi_ogirkiv
doglyad_za_ogirkami

Догляд за огірками

Догляд за огірками нескладний. Огіркам потрібні часті поливи теплою водою, підживлення, прополювання, підгортання (стимулює утворення додаткових коренів), прищипування.

Прищипування та обрізання огірків

Прищипування ролини огірка допоможе зібрати максимальний врожай.

Огірки, які ростуть в грунті прищипують над 5-6-м листком. А у тепличних огірків регулярно прищипують бічні батоги над першою зав’яззю.

mulchuvannya-ogirkiv

Мульчування огірків

Щоб зберегти максимально довго вологість грунту під кущами використовуйте мульчу (скошена трава, солома – шар мульчі 10 см) або агроволокно.

Полив та вологість для огірків

Огірки люблять високу вологість, для того їх можна обприскувати, але при надлишку вологи є ризик різних грибкових захворювань. При вирощуванні огірків у теплицях необхідні регулярні провітрювання.

Поливати огірки потрібно рясно теплою водою (+ 18 ° С.), особливо в період масового формування плодів.

Хвороби та шкідники огірків

Хвороби та шкідники огірка: антракноз, борошниста роса, коренева гниль, біла гниль, бактеріоз, огіркова мозаїка, попелиця, білокрилки, слимаки, павутинний кліщ.

Порада: Можна вирощувати огірки у відкритому грунті, в парниках і теплицях. Досвідчені садівники поєднують ці 2 способи, висадивши розсаду у тимчасові парники, які знімають після загрози нічних заморозків і при стабільній теплій погоді.

ogirki_v_gorszikah

Для вирощування огірків у горщику, горщик вибирайте світлий і не менший 3 літрів.

Схожі записи