Різьблення по висушених гарбузах

Велика зацікавленість у гарбузах, як в матеріалі для творчості, почалася з розвитком карвінгу (Тайландське мистецтво художнього різьблення по овочах та фруктах). Різновидом цього напрямку є Гоурд – різьблення по висушених гарбузах.

garbuz0

Переважно про цю ягоду – гарбуз, нині згадують в кінці жовтня, коли починають готуватися до Хелловіну. Але велика зацікавленість у гарбузах, як в матеріалі для творчості, почалася з розвитком карвінгу (Тайландське мистецтво художнього різьблення по овочах та фруктах). Різновидом цього напрямку є Гоурд – різьблення по висушених гарбузах.

На Заході gourd art є досить розповсюдженим напрямком у декоративному мистецтві. Але тут не кожним гарбузом можна скористуватися. Тут мають бути лише сухі плоди, які структурою нагадують дерево. Ті гарбузи, з яких роблять кашу, так висушити неможливо. Тут потрібен особливий декоративний сорт.

Сортові суміші декоративного гарбуза розділяють на два різновиди – дрібноплідні та грубоплідні.

Перші, це двох-трьохбарвні сорти з невеличкими плодами химерних форм. Грубоплідні переважно це жовти та зелені гарбузи у формі пляшки.

Сорт Krone дає гарбузи у формі еліпсу з помаранчевими, білими та зеленими наростами. Bischofsmutzen – дві півкулі різних розмірів, що зрослися разом, та мають біло-зелене та буро-червоне забарвлення. Плоди сорту Warsen – різнобарвні, з бородавчастою шкіркою.

Але найкращим сортом для різьблення вважається Горлянка (Lagenaria siceraria). Це пляшковий або посудний гарбуз, який полюбляє освітлені сонячні місця. Сіяти його треба в травні. Краще за все вони ростуть на купах гною, через кожні півметри викопують ямки, в які кидають насіння. При появі перших справжніх листочків ґрунт біля них мульчують, а пагони, що підросли, підв’язують до палиць, на яких гарбузи ростуть весь сезон. Влітку їх треба добряче поливати та підгодовувати. Збирають повністю стиглі плоди, саме з них найкращий матеріал для виробів.

Тепер гарбуз треба адекватно висушити, інакше працювати з ним буде погано. Сушити гарбуз треба декілька місяців у прохолодному приміщенні, яке добре провітрюється. Краще це робити на гратах, щоб не допустити загнивання. Але найкращий варіант – підвішування плодів, якщо дозволяє приміщення. Плодоніжка має бути відрізана рівно, гострим ножом, адже саме крізь неї випаровується волога.

Є й інші методи якісного висушування гарбуза – з вийманням насіння та т. ін, але коли він висохне, то набуде кольору рудої шкіри.

Коли вдасться все ж висушити гарбуз, й почнеться саме цікаве – створення шедевру.

Спочатку треба вирішити, що ж створити з гарбуза – вазу, шкатулку або світильник? Далі підбирають метод різання – поверховий або прорізний. Якщо у задумах ваза для квітів є сенс нижню частину її вкрити поверховим різьбленням, щоб не витікала вода.

А прорізне різьблення дуже красиво виглядає на світильниках та підсвічниках, які будуть кидати на підлогу та стіни химерні тіні. Досить непогано виглядають й різні комбінації цих виглядів різьблення.

Малюнок, який бажається спостерігати, слід перенести на поверхню. Це роблять олівцем, а якщо необхідно, малюнок обводять маркером з пером 1 мм. Коли немає впевненості, що одразу вийде рівний малюнок, малюють спочатку напрямні – радіуси з центру гарбуза або за допомогою копірки переводять малюнок.

garbuz2

Поступове нанесення малюнку

Ще треба обрати інструмент для різання. Але тут все як у класичному різьбярстві по дереву – різці, хоча можна скористатися й бормашиною.

Різцем краще відчувається матеріал, що дає можливість вчасно зупинитись, коли робота піде не за планом. Але тоді й робота йде повільніше.

garbuz3

Коли різьблення виконане, гарбуз можна розмалювати. Одні майстри тримаються природних натуральних кольорів, інші обирають яскравіші фарби.

Більше ідей для виробів з гарбуза є тут – https://vdomadobre.info/porobki-dlya-ditei/porobki-z-garbuza-na-svyato-oseni.html

Спробуйте, це досить захоплюючий вид творчості.

Схожі записи