Пшенична муха – ознаки появи, методи боротьби

Пшенична муха (чорна злакова) поширена по всій території України, часто живе разом з подібною до неї ярою мухою. Вони подібні настільки, що деякі дослідники пшеничну муху називають ярою.

pshenichna_muha

Пшенична муха – опис

Впізнати пшеничну муху (Phorbia fumigata) можна за такими прикметами: доросла комаха має 4-5,2 мм, оксамитово-чорна з припорошеними срідлясто-бурим пилком грудьми та вилицями. Має задимлені, темні крила. Зимують пупуарії у грунті. Яйця дрібні — 1,2 мм, розвинуті личинки циліндричні, від білого до жовтого кольору довжиною 6-8 мм. Стадія лялечки завершається ранньою весною, тож виліт пшеничної мухи починається на 1-2 тижні раніше шведської та триває 30-45 днів. Відкладати яйця починає у фазі появи сходів ярих колосових. Протягом сезону з’являється 2 покоління пшеничних мух, при цьому перші розвиваються на ярих, а друге — на озимій пшениці. Личинки мухи пошкоджують стебла роблячи в них ходи, спускаються до конусу росту пагона де і харчуються. У результатілистя жовтії та засихає, а згодом відмирає вся рослина.

Заходи захисту від пшеничної мухи

Проти пшеничної мухи застосовують як агротехнічні, так і хімічні заходи захисту. Передусім необхідно робити глибоку оранку стерні. У такому разі відбувається інтенсивний розвиток бокових стебел та зменшується шкідливість . Також слід провести після збирання врожаю лущення стерні та оранку на зяб.

Рекомендована передпосівна обробка насіння інсектицидними протравлювачами. Якщо пшеничні мухи поширились, варто обробити крайні смуги полів інсектицидами СУПЕРБІЗОН, КОМАНДОР, ЗАЛП, НОКАУТ — на початку масового льоту та повторювати його з інтервалом 8-10 діб. Якщо є проблема з озимими,то слід обробити насіння інсектицидами СуперБізон чи Командор.

Схожі записи