Цілющі рослини: чорноплідна горобина (аронія). Коли збирати та як зберігати

Чорноплідна горобина – не дуже популярна в нашій країні ягода, що володіє масою корисних властивостей і допомагає зберегти здоров’я і впоратися з різними захворюваннями.

Чорноплідна горобина (або Аронія чорноплідна) – невелике плодове дерево або чагарник виду Ароній, сімейства Рожеві. Плоди чорноплідки – їстівні ягоди чорного кольору з кислувато солодким смаком і трохи терпким присмаком. Цвіте чорноплідна горобина в травні – червні. Урожай збирають у вересні – жовтні.

Батьківщиною чорноплідки є Північна Америка, де її корисні властивості використовували ще індіанці для лікування багатьох недуг.

Хімічний склад чорноплідної горобини

Чорноплідна горобина багата вітамінами А, С, Е, РР, групи В. У ній міститися йод, залізо, магній, мідь, марганець, бор, фтор і інші макро- і мікроелементи, а також цукор, органічні кислоти, пектинові та дубильні речовини й інші корисні для здоров’я сполуки.

Калорійність чорноплідної горобини становить близько 50 ккал на 100 грамів продукту.

Корисні властивості чорноплідної горобини

Чорноплідна горобина володіє величезним спектром корисних властивостей для організму:

  • Чорноплідна горобина підвищує імунітет, має загальнозміцнювальний ефект.
  • Допомагає зміцнити стінки судин, підвищує їх еластичність і пружність.
  • Сприяє зниженню артеріального тиску. Фахівці рекомендують включати чорноплідку, а також сік, варення та джеми з неї в раціон харчування людей, які страждають на гіпертонію.
  • Допомагає виведенню з організму радіонуклідів, солей важких металів, деяких видів патогенних мікроорганізмів.
  • У чорноплідної горобини міститься багато йоду, тому вона корисна при деяких недугах щитоподібної залози. Сприятливо впливає на ендокринну систему.
  • Аронія добре впливає на роботу травної системи, усуває спазми, має жовчогінні властивості, допомагає впоратися з гастритом зі зниженою кислотністю.
  • Чорноплідна горобина сприяє зниженню рівня цукру в крові й рекомендується при цукровому діабеті.

chornoplidna_gorobina12

Протипоказання до вживання чорноплідної горобини

Чорноплідна горобина протипоказана при частих запорах, виразковій хворобі, гастритах з підвищеною кислотністю, гіпотонії, тромбофлебіті та підвищеному згортанні крові.

Як вживати чорноплідну горобину

Ягоди аронії добре вживати в свіжому вигляді. Але щоб застосовувати чорноплідну горобину при високому тиску або, навпаки, при гіпотонії весь рік, потрібно використовувати висушені плоди. На їх цілющі властивості впливає період і місце заготовки.

Настій з плодів аронії потрібно робити так:

  • Підготувати 3 ст. ложки висушених ягід.
  • Залити 400 мл окропу.
  • Настоювати добу. Пити тричі на день, за раз досить випити півсклянки.

Ягоди відмінно поєднуються з шипшиною, чорною смородиною. При регулярному прийомі кровообіг нормалізується.

Способи заготівлі чорноплідної горобини

Час збору ягід – початок осені, частина врожаю, найчастіше, заморожують або висушують, щоб тривалий час вживати аронію в лікувальних і кулінарних цілях. Перед зняттям врожаю варто перевірити стиглість ягід: якщо при натисканні на плід виділяється сік насиченого темно-рубінового кольору, то горобина зріла. Зрізані з гілок грона, підвішені на мотузці або дроті в добре провітрюваному приміщенні, можуть зберігатися весь зимовий період, при цьому, не втрачаючи своїх цілющих властивостей.

sushena_chornoplidna_gorobina

Зберігання ягід чорноплідної горобини – висушування

Зрізати плодоніжки з ягід і розкласти тонким шаром в темному сухому добре провітрюваному місці. Після повного висихання провести сортування: ягоди, які почорніли, слід викинути. Зберігати висушену сировину рекомендується в темному місці до 2-х років в полотняному мішку, картонній упаковці або скляній банці.

Лаванда буває рожевою, фіолетовою, білою і навіть жовтою.

Зберігання ягід чорноплідної горобини – заморожування

Процес заморожування частково знижує цілющі властивості чорноплідної горобини, проте, залишається корисні речовини, яких все ж вистачає для її повноцінного використання. Зберігати в холодильнику ягоди можна до 8-9 місяців. З аронії можна варити полівітамінні компоти або використовувати їх в якості смачної начинки для пирогів.

Схожі записи