Грушевий клоп – опис, ознаки появи, методи боротьби

Грушевий клоп, небезпечний шкідник, найчастіше ушкоджує груші та яблуні, однак іноді може зустрічатись на сливі, вишні, абрикосі.

Шкідливість грушевого клопа

Грушевий клоп (Stephanitis pyri F.) висмоктує сік з нижньої сторони листя, внаслідок чого з’являються білуваті плями, на з’являються чорні липкі ексктременти.

Зустрічається на всій території України. Ембріональний період розвитку на півдні триває 20-28 днів, на півночі лісостепу розтягується до 30-35 днів. У лісостепу масовий виліт грушового клопа відбувається в липні. Личинки кучкуються на нижній стороні листка на якому були відкладені яйця.

grushevii_klop_3

Опис грушевого клопа

Тіло грушевого клопа плоске, круглястої форми, посередині гребнеподібний виріст, також листоподібні вирости є спереду на грудях, прозорі надкрилки перепончасті з мереживним малюнком. Білява личинка має коричневу голову, плоска, овальна.

Зимівля грушевих клопів відбувається під корою та опалому листі. Після брунькування листя виходять з місць зимівлі та висмоктують сік з листя.

grushevii_klop_2

Яйцекладка відбувається наприкінці цвітіння груші. Через 25-30 дніврозвитку личинки оселяються групами на нижньому боці листка. Крила починаються на початку липня та через десять днів самки відкладають яйця. На зимівлю залишається друге покоління клопів, яке з’являється у серпні. Посушливе літо є сприятливою умовою для розвитку грушових клопів.

grushevii_klop_1

Заходи боротьби з грушевим клопом:

Агротехнічні – регулярний полив, удобрювання грунту, обрізка. Збір та знищення опалого листя, видалення відсталої кори.

Хімічні – у випадку масового розповсюдження оприскування у період виходу личинок з яєць грушового клопа інсектицидами.

Схожі записи