Батат – вирощування

Батат це солодка картопля, яку можна вирощувати у всіх куточках України дотримуючись певної технології. За допомогою цієї статті ви навчитеся вирощувати батат.

Батат (Ipomoea batatas) — багаторічна в”юнка рослина з Південної Америки. В країнах з теплим кліматом батат є багаторічною рослиною, в умовах України батат вирощується як однорічна рослина. Бульби батату подібні до бульб картоплі, однак солодші та багатші на вуглеводи, вони містять до 30% вуглеводів, до 2 – 6% цукрів, до 72% крохмалю. Бульби батату можна смажити, варити, пекти, а такоє їсти у свіжому вигляді. За смаковими якостями батат нагадує картоплю з гарбузовим, моркв’яним та гороховим присмаками.

batat_rozsada2

Вирощування батату розсадаю

Батат вирощується через розсаду отриману з бульб. Для отримання розсади (укорінених живців) бульби батату викладають горизонтально на грунт у ящики занурюючи до половини і поливають ( бажано з коренестимулятором, наприклад, янтарна кислота), накривають ящики плівкою. Температура при цьому повинна становити від 22 до 25 градусів С. Після появи, через 2 тижня, паростків температуру потрібно знизити до 18 – 20 градусів Цельсія.

Паростки батату – це довгі ліани. Пагони, що досягли довжини 15 – 30 см обстригають залишивши 5 см від бульби. З них нарізають живці, на яких є по 2 листочки і вкорінюють у воді. Протягом тижня на живцях з”явиться коріння. Такі живці висаджують у розсадні склянки (300-500 мл) для нарощення більш потужнох кореневої системи, або одразу на підготовлену грядку.

Бульби з яких зрізали живці залишаються в ящиках для утворення нових пагонів. З однієї великої бульби можна виростити до 70 укорінених живців.

batat_rozsada3

Як висаджувати розсаду батата

Висаджувати розсаду батата потрібно тільки тоді, коли нічні темперетури будуть стабільними, не менше 12-15 градусів Цельсія (поч – сер червня). Більш низькі температури для батата є згубними.

Заздалегідь до висаджування розсади батата грядку потрібно перекопатив внести пісок і добрива, накрити чорною поліетиленовою плівкою чи агроволокном. Деякі садівники роблять високі грядки для вирощування батата, які накривають плівкою. Агроволокно чи плівка при вирощуванні батата є обовязковим елементом. Чому? А все тому, що батат це ліана, яка при дотику з грунтом утворює коріння, яке забирає багато поживних речовин в основного коріння, яке утворює бульби. Якщо цього не зробити у вас виросте кустий килим з листя, а бульби будуть, в кращому випадку, дуже дрібними.

Висаджувати батат нескладно. Для цього потрібно зробити дирочку в укривному матеріалі, викопати лунку і висадити розсаду батата. Схема посадки 70х70 см

Догляд за бататом

Якщо батат був висаджений під плівку то догляд за ним мінімальний – полив перші 30 днів в суху погоду теплою водою. Далі можна не поливати, тому що батат це рослина теплого клімату.

Деякі садівники радять в 20-х числах серпня прищипнути верхівки всіх ліан – це сприяє збільшенню розміру бульб.

gryadka_batat

Добрива для батату

Завжди перед внесенням добрив рослину потрібно рясно полити.

Через 14 днів після висаджування рекомендовано підживити батат азотними добривами ( нітрамофоска 10 гр на 10 л води- 1 л під кожну рослину), повторити через 14 днів. Далі, потрібні батату калійно – фосфорна підживка. Для цього потрібно купити відповідне добриво розвести і полити рослини, або взяти 200 гр просіяного попелу залити у 10 л води і додати 100 мл 9% розчином оцту, перемішати, настояти протягом 2 год. Не перемішуючи поливати під кожну рослину 1л. Осад не використовується.

Шкідники і хвороби батату

Батат стійкий до фітофтори, колорадські жуки його не їдять. Але його бульби можуть пошкоджувати личинки хрущів, причому шкідник ніби навмисне знищує або спотворює найбільші й найгарніші коренеплоди. Може потерпіти батат і від павутинних кліщів, які окупують рослини в посушливе літо.

babat_vrozhai

Збирання і зберігання батату

Збирають урожай батату через 14-16 тижнів після висадки розсади, приблизно в кін вересня – середина жовтня. Взагалі, батат може рости доти, доки нічна температура повітря буде не нижчою 12 градусів. До цього часу листя та бадилля батату починають жовтіти й в’янути.

Для вдалого зберігання батату, його потрібно викопувати у суху погоду, пошкоджені бульби краще використати одразу. Бульби викопують вилами й залишають на поверхні грядки для просушування. Викопуйте обережно, оскільки бульби можуть сягати в довжину 30 см.

Підсохлі бульби очистіть від землі і розсортуйте: цілі великі плоди відправте на зберігання, а пошкоджені і сумнівні – на переробку. Бульби, призначені для зберігання, потрібно упродовж тижня витримати при температурі 28-30 градусів Цельсія при вологості повітря в межах 85-90 %, регулярно провітрюючи приміщення.

Потім плоди складають у неглибокі лотки й зберігають при температурі 10-15 градусів Цельсія упродовж декількох місяців.

Батат можна сушити. для цього очищений батат нарізають смайсами по 0,5 см, бланшують протягом 5 хв, висушують і ставлять в сушку на 12 год.

Батат можна заморозити попередньо пробланшувати протягом 5 хв.

Схожі записи